Muzeu - "Casa Mihai Sadoveanu"


Categorie: Muzee
Perioada: sf. sec. XIX
Importanta: B
Cod LMI: NT-IV-m-B-10764
Adresa: Str. Mihail Sadoveanu 85
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Muzeu - Muzeu - Muzeu - Muzeu - Muzeu - Muzeu -

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 30-Jun-2009

Langa schitul Vovidenia se afla Casa Memoriala "Visarion Puiu" si Muzeul "Mihail Sadoveanu". Aceasta cladire a fost construita la sfarsitul secolului XIX, de Visarion Puiu, Mitropolitul Bucovinei, pentru a avea o resedinta langa Manastirea Neamt. Visarion Puiu a locuit in ea doar cativa ani, iar dupa plecarea sa in exil (1944), casa a ramas in administratia Manastirii Neamt.
Dupa 1948 aceasta casa a devenit resedinta de vara pentru scriitorul Mohail Sadoveanu. Aici primea multi oaspeti, scriitori, oameni de cultura, politicieni. Ultima vizita a lui Sadoveanu la casa arhiereasca de la Manastirea Neamt a fost in vara anului 1961, in ultimul lui an de viata (+19 octombrie 1961).
La solicitarea Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta - Bucuresti, in anul 1964 resedinta Mitropolitului Visarion Puiu devine Muzeul "Mihail Sadoveanu". Dupa reabilitarea canonica a Mitropolitului Visarion Puiu de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, in 1990, Manastirea Neamt a facut demersurile necesare pentru recuperarea acestui imobil, iar in anul 1997 casa a revenit in proprietatea manastirii.   
Mitropolitul Visarion Puiu s-a nascut la 27 februarie 1879 in Pascani si a fost coleg de scoala primara cu Mihail Sadoveanu, avandu-l amandoi ca profesor pe Mihai Busuioc (" Domnu' Trandafir ").
 ( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )